Imej

Allah s.w.t. yg menciptakan manusia . satu syarikat yang mengeluarkan sesuatu kenderaan, dia lebih apa yang terbaik untuk kenderaan mereka dan bagaimana cara terbaik untuk membaikinya. Apatah lagi Allah, pencipta manusia, jin, haiwan, tumbuhan, langit dan bumi, syurga dan neraka serta apa sahaja selainnya.

Allah telah ceritakan dari dulu lagi pada kita bahawa orang yang ambil perkara lain selain agama sebagai asbab untuk dapat kejayaan dalam hidup mereka. Kaum Tsamud yg begitu hebat dalam ciptaan teknologi. Sehingga mereka telah membelah bukit-bukit menjadi istana dan mahligai untuk menunjukkan kepada dunia bahawa kamu telah maju dalam teknologi dan kami telah berjaya. Allah biarkan mereka beberapa lama untuk takbur dengan teknologi yang Allah anugerahkan kepada mereka. Sehingga akhirnya didatangakan peringatan untuk manusia lain :

“Dan satu suara yang keras yang mengguntur menimpa orang-orang yang zalim itu, lalu mereka mati bergelimpangan di tempat tinggal mereka, seolah-olah mereka belum pernah berdiam di tempat itu. Ingatlah, sesungguhnya kaum Tsamud mengingkari Tuhan mereka. Ingatlah, kebinasaan bagi kaum Tsamud.” (QS. Huud, 11: 67-68) !

Allah bagi peringatan kepada seluruh manusia, inilah kaum yang pernah yakin, kejayaan dalam teknologi, Allah telah musnahkan mereka.

Imej

Firaun merasakan pemerintahan memberi kejayaan kepadanya. Bila 500000 ahli sihir beriman kepada nabi musa, 

وَأُلۡقِيَ السَّحَرَةُ سَاجِدِينَ (120)

Dan (kemenangan Nabi Musa menjadikan) ahli-ahli sihir itu dengan sendirinya merebahkan diri mereka sujud,

قَالُوا۟ آمَنَّا بِرِبِّ الۡعَالَمِينَ (121)

Sambil berkata: Kami beriman kepada Tuhan sekalian alam.

رَبِّ مُوسَي وَهَارُونَ (122)

(Iaitu) Tuhan bagi Nabi Musa dan Nabi Harun.

قَالَ فِرۡعَوۡنُ آمَنتُم بِهِ قَبۡلَ أَن آذَنَ لَكُمۡ إِنَّ هَذَا لَمَكۡرٌ مَّكَرۡتُمُوهُ فِي الۡمَدِينَةِ لِتُخۡرِجُوا۟ مِنۡهَا أَهۡلَهَا فَسَوۡفَ تَعۡلَمُونَ (123)

Firaun berkata: Patutkah kamu beriman kepadanya sebelum aku memberi izin kepada kamu? Sesungguhnya ini adalah perbuatan tipu daya yang kamu lakukan dalam bandar ini kerana kamu hendak mengeluarkan penduduknya dari padanya. Oleh itu, kamu akan mengetahui (akibatya).

لأُقَطِّعَنَّ أَيۡدِيَكُمۡ وَأَرۡجُلَكُم مِّنۡ خِلاَفٍ ثُمَّ لأُصَلِّبَنَّكُمۡ أَجۡمَعِينَ (124)

Demi sesungguhnya, aku akan memotong tangan dan kaki kamu dengan bersilang, kemudian aku akan memalang kamu semuanya.

Dan Firaun benar benar melakukannya, semua 500 000 ahli sihir yang beriman dipotong tangan dan kaki mereka secara bersilang dan disalib di pohon-pohon kurma. Firaun mahu tunjukkan pada dunia, dia ada kekuasaan, maka dia adalah orang yang menang dan berjaya. Allah biarkan berpuluh-puluh tahun Firaun takbur dengan pemerintahnnya. Sehingga Allah buat keputusan untuk hinakannya, ditenggelamkan di Laut Merah dan mayatnya disimpan sebagai pengajaran kepada manusia. Inilah manusia yang melawan Allah dan meyakini kejayaan dalam pemerintahan dan kuasa, dia telah gagal.

Imej

Qarun yang yakin kejayaan dalam harta benda Allah telah tenggelamkan kedalam bumi. Kaum Madyan yg yakin kepada perniagaan mereka Allah mustnahkan dengan gempa. Kaum Saba’ yg takbur dengan pertanian mereka Allah telah musnahkan dengan keruntuhan empangan. 

Allah telah tunjukkan, mereka yg yakin dalam apa saja selain Allah telah gagal. Di dunia ini lagi.

Imej

Allah s.w.t. letakkan kejayaan seluruh manusia dan jin hanya dalam agama. Sesiapa yang taat kepada Allah dan ikut rasul-Nya, maka mereka telah berjaya di dunia dan akhirat.

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s