Bayangkan pada suatu pagi yang hening di rumah kita, suasana yang kelam-kabur kerana semalamnya ‘blackout’ dan semuanya tidur lewat malam. Pagi itu satu keluarga terlajak Subuh. Tiba-tiba terdengar seseorang dari luar memberikan salam, ohh ada tetamu rupanya. Diruang tamu ibu dan ayah masih tidur berpelukan begitu juga dengan adik perempuan yang baru lepas SPM tu pun sama, dengan seluar pendek dan singlet. Kakak yang baru mamai bangun masih berkemban dan keadaan rumah yang huru hara, apakah tindakan kita, adakah kita terus membuka pintu rumah dan menjemput tetamu masuk?

Begitulah agama Islam yang hari ini penganutnya melakukan pelbagai kesyirikan kepada Allah dan melakukan pelbagai larangan Allah, kalau kita nak ajak orang masuk Islam pun mereka tak mahu sebab nampak orang Islam teruk sangat. Jadi sebaiknya kita setlekan dulu dalam rumah kita (penganut Islam) supaya selepas itu barulah kita buka pintu.

Setiap masa, tempat dan keadaan ada tumpuan dakwahnya, hari ini para ulama seperti Syekh Muhammad Saad Al-Kandahlawi dan Syekh Muhammad Yusuf rah. (pengarang Syarah Ma’ani Atsar dan Hayatus Sohabah) serta maulana Muhammad Zakaria Al-Kandahlawi (pengarang kitab Aujaz Masalik Syarah Muwatta, La Miul Darari ala Sohih Bukhari dan Abwab wa Tarojim) bagitahu adalah period untuk betulkan yakin umat daripada yakin terhadap makhluk seperti wang, harta, pangkat dan kerja kepaya yakin terhadap Al-Kholiq, daripada yakin kepada mal (harta) kepada yakin terhadap amal dan daripada yakin terhadap dunia kepada yakin terhadap akhirat. Bila dakwah terhadap sesame Muslim sempurna, barulah kita mulakan untuk non-Muslim.

Apabila majority orang Islam telah melaksanakan perintah Allah, maka pertolongan Allah akan datang, bila pertolongan Allah datang……

إِذَا جَاءَ نَصْرُ اللَّهِ وَالْفَتْحُ (1) وَرَأَيْتَ النَّاسَ يَدْخُلُونَ فِي دِينِ اللَّهِ أَفْوَاجًا

“Apabila datangnya pertolongan Allah dan kejayaan, maka kamu akan melihat manusia memasuki Islam secara berbondong-bondong”

Pun begitu kita tidak boleh lupa untuk ‘Sharing Islam with the World’. Tidak ada halangan untuk kita berkongsi dan mengajak non-Muslim kepada Islam, dalam masa yang sama kita jangan lupakan tanggungjawab utama kita buat masa ini iaitu 1.57 bilion umat Islam yang masih tidak tahu ke mana hala tujunya.

Apakah keadilan untuk lebih 5 bilion yang belum memeluk Islam. Jawapannya Allah akan sampaikan agama ini kepada mereka asbab susah payah manusia yang mendakwahkan di jalan Allah.

وَٱلَّذِينَ جَـٰهَدُواْ فِينَا لَنَہۡدِيَنَّہُمۡ سُبُلَنَا‌ۚ

Dan orang-orang yang berjihad untuk [mencari keridhaan] Kami, benar-benar akan Kami tunjukkan Kepada mereka jalan-jalan Kami. (al-Ankabut, 69)

Lagipun tidak ada taklifan bagi orang yang tidak tahu kerana maksud kafir adalah menutupi iaitu setelah agama datang pada mereka, mereka tidak menerimanya, barulah dikira kafir. Sekiranya tidak sampai dakwah pada mereka, mereka dikira sebagai ahli fitrah.

 

Advertisements

About Muttaqin_165

Saya saudara kamu dalam Islam, Seorang Hamba Allah yang bercita-cita menjadi seorang penyeru manusia kepada Allah

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s