Salam,

Hisy rajin sungguh dia org ni update blog, Tetibe je lepas belek beberapa blog kekawan PIBA td, aku jadi semangat nak tulis kat blog, hehe…..

Latar masa : 12 tgh malam
Latar tempat : Sebuah bilik di Kolej Rahim Kajai
Latar bunyi : Bunyi lagu2 nasyid menyetuh hati yg dipasang roommate, ntah kenapa rasa insaf jea malam nii

Allah s.w.t. adalah rabb kita. Allah s.w.t. adalah Al-Khaliq, Maha Pencipta, selain daripada Allah adalah makhluk, yang diciptakan oleh Allah, Allah adalah pencipta langit dan bumi serta setiap apa yang ada antara keduanya.

Allah s.w.t. adalah Al-Malik, Yang Maha Menjaga dan Mengawal, selain daripada Allah dikawal dan dijaga oleh Allah. Setiap degupan jantung kita, setiap hembusan dan tarikan nafas kita, setiap peredaran darah dalam badan kita dan setiap kerlipan mata kita adalah di bawah kawalan Allah.

Allah s.w.t. adalah Ar-Razzaq, Yang Maha Memberi Rezeki, selain daripada Allah diberi rezeki oleh Allah. Allah memberi rezeki kepada setiap makhluk yang tidak dapat mencari rezeki dan setiap makhluk yang dapat mencari rezeki pada pada pandangan kita.

Allah s.w.t. adalah As-Somad, Tempat bergantung seluruh makhluk, selain daripada Allah bergantung dan memerlukan Allah s.w.t. Maha suci Allah daripada sifat memerlukan kepada ciptaannya

Inilah percakapan agama, ini contoh percakapan kebesaran Allah. Banyak lagi boleh bercakap pasal agama, syurga dan neraka, mati, kubur dan mahsyar, dosa pahala, mizan dan sirat dan lain2. Tapi mesti kita takut kan nak cakap benda2 cam nii…. maklumlah takut kita jadi insaf dan takda peluang buat dosa lagi…..

Sesungguhnya ramai dari sahabat-sahabat kita yang bila dikatakan kurangkan percakapan dunia, maka mereka merasa tiada ruang untuk bercakap, mereka anggap percakapan agama itu hanyalah si A membaca satu ayat Ayat Al-Quran dan si B pula menyambung ayat seterusnya, atau Si A baca satu rangkap hadis dan si B baca satu rangkap lagi…..

Bila kita cakap tentang perkara agama, percakapan itu adalah percakapan yang benar dan hak. Bila kita melazimkan percakapan yang benar dan hak, maka Allah akan baiki akhlak kita dan ampunkan dosa-dosa kita

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلا سَدِيدًا * يُصْلِحْ لَكُمْ أَعْمَالَكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَمَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَرَسُولَهُ فَقَدْ فَازَ فَوْزًا عَظِيمًا } [الأحزاب: 70، 71].

Wahai orang-orang beriman, gerunlah kamu kepada Allah dan berkatalah percakapan kebenaran, nescaya Allah akan memperbaiki amalan-amalan kamu dan mengampunkan dosa-dosa kamu, barangsiapa mentaati Allah dan rasul-Nya, maka dia telah mendapat kejayaan yang sebenar.

Rujukan

Al-Quranul Karim

Muhammad Yusuf Al-Kandahlawi, Hayatus Sohabah

Muhammad Yusuf Al-Kandahlawi, Muntakhab Ahadis

Muhammad Zakaria Al-Kandahlawi, Fadhail A’mal

Zainal Abidin A’zhamy, Dalil-dalil Enam Sifat

Advertisements

About Muttaqin_165

Saya saudara kamu dalam Islam, Seorang Hamba Allah yang bercita-cita menjadi seorang penyeru manusia kepada Allah

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s